Hoppa till innehåll

Jag kommer att få ett avgångsvederlag/avgångspension. Vad händer med a-kassan?

Tid med avgångsvederlag/avgångspension räknas som arbetad tid och det går därför inte att få ersättning under denna tid. För att a-kassan ska kunna räkna ut hur lång tid ditt avgångsvederlag/avgångspension motsvarar i arbetad tid, behöver vi få in uppgörelsen om avgångsvederlaget/avgångspensionen och ett arbetsgivarintyg på de senaste 12 arbetade månaderna samt eventuella kompletteringsblanketter. Du kommer därefter att få ett beslut om exakt hur länge avgångsvederlaget beräknas räcka.

Alla ersättningar som betalas ut i samband med att en anställning upphör räknas som ett avgångsvederlag. Detsamma gäller om uppgörelsen innebär att företaget sätter in pengar i en pensionslösning som ska falla ut vid ett senare tillfälle. Summan för pensionslösningen jämförs med ett avgångsvederlag och du blir avstängd från ersättning under visstid. Du är även skyldig att informera a-kassan om du tar ut pension innan din 65 års dag.

Observera!
Tänk på att du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande, för att skydda din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). För mer information kontakta Försäkringskassan.

Fick du svar på din fråga?

Ja Nej