Hoppa till innehåll

Om du valt att avsluta din anställning

Om du valt att avsluta din anställning på egen begäran eller om du på något annat sätt orsakat att anställningen upphört riskerar du att bli avstängd från i 45 ersättningsdagar. Detsamma gäller om du valt att avsluta ett arbetsmarknadspolitiskt program och det gäller för företagare som upphört  med en lönsam verksamhet.

Om du redan blivit avstängd två gånger på grund av att du har orsakat din arbetslöshet och gör det en tredje gång inom samma ersättningsperiod, upphör din rätt till ersättning. För att kunna få ersättning på nytt måste du uppfylla ett arbetsvillkor.

Om du väljer att lämna ett arbete eller arbetsmarknadspolitiskt program ska du alltid meddela a-kassan. A-kassan har en utredningsskyldighet om du ska stängas av från rätten till ersättning i 45 ersättningsdagar. För att slippa avstängning krävs starka skäl, till exempel att arbetsgivaren inte betalar ut lön eller att det genom läkarintyg framgår att det inte är lämpligt att du jobbar kvar på grund av hälsoskäl. Hör alltid av dig till oss innan du säger upp dig.

Om du lämnar en anställning som understiger din arbetsmöjlighet (hur mycket du vill och kan arbeta) eller upphör att vara verksam som deltidsföretagare efter att ha förbrukat dina 60 deltidsveckor vid deltidsarbetslöshet anses du ha giltig anledning att göra detta. Förutsättningen är att inkomsten av deltidsarbetet kommer att understiga din ersättning per dag som heltidsarbetslös.